Memories of childhood for class 12 Flamingo English | AHSEC, RBSE, NCERT etc. notes

Are you a student and looking for Memories of childhood questions and answers? If yes, then this blog is only for you. In this blog we give you important questions and answers “Memories of childhood”. All questions and answers are given by one of the best teachers for 12 who have 20 years teaching experience.

Memories of childhood

Table of Contents

MEMORIES OF CHILDHOOD

—————————————————————————————————————————–

1.Who is the author of “The cutting of my long hair”?

Ans: Zatkala-sa is the author of “The cutting of my long hair”. 

2.Who is the author of “We two are Human beinge”?

Ans: Dama is the author of “we two are Human beings”.

3.What was the weather like in the land of apples? 

                       OR

What was the Lamb of apples like?

Ans: The weather of the land of apples was very cold. Because the snow covered the ground, and the trees were bare. 

4.What is a belfroy?

Ans: A Belfroy is a Bellhouse.

5. Who came after little Zitkala-sa on her fist day among stragens?

Ans: A pole face woman with white hair came after little. Zitkala-sa on her first day among strangers. 

6.Describe how Zitkala-sa tried in vain to save her hair from being out? Why did she want to save her hair? 

Ans: Zitkala-sa was a girl in a school Jude win was her friend. She overheard that the pale face woman talked about cutting the long hair of all the girls. She gave this news to zitkala-sa. 

      Zitkala-sa decided to resist and struggle fast. When her turn drew near, she slipped away unnoticed up the stairs. She entered a large room with their beds. No one was there. So, she crawled under the bed in the dark Coner, but she kept pearing out with fear. Her name was called in the hall woman and girls came upstairs in search of Zitkala-sa. They looked under the bad. friendly she was dragged out carried downstairs and tried to a chair. She cried aloud but the cold blue of the seissoss went on working they cut off her think braids. 

       zitkala-sa wanted to save her hair. Because she had been told by her mother that only the prisoners of work, the cowards and the mourners wore short hair. She felt nervous. 

7.What were the interesting sight that caught Bamas attention while Wolking home from school?

Ans: Bama was a student of the third class on the way from her school to home. Bama was joyful enjoying all the fun and games, all the entertaining novel price and oddities in the streets, the shops and the Bazaar. Among the many fold attractions there were monkey performances, the snakes, the snoke charmero and the cyclist who kept pedaling for three days Mone stop, the huge bell at the temple. Each thing held her up and not let her go any further. She was also attracted by other entertainments of a street play puppet saw and a stunt. performance which was going on in the streets. The coffee clubs, the people chopping up onions and the almond tree would also stop her from going home. 

8.How did the funny incident that Bama saw on the way to home suddenly transform into an incident as of deep sadness?

Ans: On the way from her school to home Bama was joyfully enjoying all the fun and games, all entertaining novelties and oddities in the streets, the shops and the Bazaar. 

    But one day Bama saw at the opposite corner a threshing floor The landlord sat on a piece of sacking. The low caste people were hard at work. They drove the cattle going round and round in order to separate the gain from the straw. Just then an elder of the village came from the Bazaar with a small packet. It contained Vadai and Bhajji. He went up to the landlord, Bower low and gave the packet. The landlord opened the packet and began to eat the Vadai. 

    At home Bama told her elder Brother, Annan the story of landlord in all its comic details. But the brother was not Amused. He told Bama that there was nothing funny about the behaviors of the elder. The landlord was upper caste man, and the case people were not allowed to touch the package. Then Bama experienad untouchability. She felt terribly sad and provoked. She wondered Why the Dalits should fetch and carry Vadai for these landlords. After all the Dalits were also human being. 

9.When did Bama experience untouchability?

             OR

How was Bama inspired by the words of her elder brother Annan?

             OR

Why did Bama feel terrible sad and provoked?

Ans: At home Bama told her elder brother Annan the story of landlord in all its comic details. But her brother was not amused, He told Bama that there was nothing funny about the behaviour of the elder. The landlord was an upper caste man and the low caste people were not allowed to touch the package. 

   Then Bama experienced untouchability. She felt terribly sad and provoked the girl wondered why the Dalits. Should fetch and carry Vadai for those landlords, after all the Dalits were also human beings. 

10.How many times did the bell ring before the children began eating?

Ans: At first a large bell rang for breakfast. Then the small bell rang their times before the children eating. 

11.Why did little zitkala-sa hide under a bed?

                    OR

What was zitkala-sa immediate reaction to the cutting of her hair? 

Ans: Zitkala-sa decided to resist and struggle first. When her turn drew near, she slipped away unnoticed up the stairs. She entered a large room and hire under a bed to save her hair from being cut. 

12.How long did Bama usually take to reach home?

Ans: It was actually possible to reach home in ten minutes. But Bama usually took from half an hour to an hour to reach home. 

13.Why was Annan not amused by Bama’s story? 

Ans: At home Bama told her elder brother Annan the story of landlord in all its comic details. But her brother was not amused. Because he knows that the landlord was an upper caste man and the low caste people were not allowed to touch the package. 

14.What was zitkala-sa idea regarding short, shingled hair?

                      OR

Why did zitkala-sa try to except from cutting her hair?

Ans: Zitkala-sa had an idea regarding short, shingled hair that only the prisoner of war, the cowards at the mourtmens wore shorts shingled hair. so, she tried to except from cutting her hair. 

15.Why was zitkala-sa ashamed of herself and other Indians girls?

                              OR

Why did zitkala-sa feel like singing to the floor?

Ans: Zitkala-sa was going to the dining room many other girls, suddenly a hen blanked had been strips from her shoulders. Then she had been sit-down to pick up the blanked the from the floor. So, she felt like singing to the floor, she was ashamed of herself. She was more ashamed of other Indians girls because they were more immodestly dressed in their tightly fitting clothes. 

Also Read: A thing of beauty questions and answers 

conclusion 

In this blog, we provide Memories of childhood questions answers, which are provided by one of the best teachers. who have 20 years teaching experience. I hope you like these all of questions and answers; if you have any problem, please leave a comment or contact us.

Leave a Comment

Join Our WhatsApp Group!