Lost spring: stories of stolen childhood | questions and answers | AHSEC, RBSE, NCERT etc. notes

Are you a student in class 12 and looking for important questions about the lost spring? If yes, then this blog is only for you. In this blog we will provide all the important lost spring questions and answers. We give you all the important questions and answers. I hope that after reading this blog, you will be able to find the best question for your exam. This note was written by one of India's best teachers.

Lost spring: stories of stolen childhood

Lost spring short questions and answers 

1) Who is the author of Lost spring?

Ans: Anees Jung is the author of lost spring.

2) What is lost spring about?

                       Or

What does the author analyses in her story lost spring?

Ans: The author analyses in her story "lost spring" about the grindting poverty and traditions which condomn these children to a life of exploitation.

3) What is the original book for which this prose phrase , last spelling is an excerpt?

Ans:- Lost spring is an excerpt from the book lost spring, stories of stolen childhood by Anees Jung.

4) Who is Saheb?

Ans:- Saheb is a ragpicker boy.

5) Whom does the author encounter everyday in the street?

Ans:- Anees Junk encounters Saheb and a group of barefoot ragpickers everyday in the street.

6) What does Saheb do everyday?

                              Or

What is Saheb looking for in the garbage dumps?

Ans:- Everyday Saheb looks for gold, a one rupee note or a silver coin in the garbage dumps.

7) Where is Saheb?

Ans:- Saheb is Seemapuri, Delhi in India.

8) Where has Saheb come from?

Ans:- He has come from Dhaka,Bangladesh.

9) Where is the original home of Saheb?

Ans:- The original home of Saheb is in Dhaka, Bangladesh.

10) Why have Saheb and his family migrated to Seemapuri?

Ans:- Saheb and his family have migrated to Seemapuri. because many storms Swept away their fields and homes.

11) What is the full name of Saheb?

Ans:- The full name of Saheb is Saheb-e-Alam.

12) What is the meaning of Saheb's full name?

Ans:- The meaning of Saheb-e-Alam is lord of universe.

13) Whom does Saheb observe standing at the fenced gate of the neighbourhood club?

Ans:- Standing at the fenced gate of the neighbourhood club Saheb observe that two young men dresses in white are playing tennis.

14) What is the Saheb whearing wheal he observe tennis game?

Ans:- Saheb whears tennis shoes and shirt and short wheal he observed in his game.

15) Where is Seemapuri?

Ans:- Seemapuri is near Delhi in India.

16) Who is Mukesh?

Ans:- Mukesh is a young boy of Firozabad.

17) Where does Mukesh stay?

Ans:- Mukesh stays in Firozabad.

18) What is Mukesh's life dream?

Ans:- Mukesh's life dream is to be a motor mechanic.

19) What does/did Saheb's mother tell him?

Ans:- Saheb's mother told him that there where many storm's that swept away their fields and home. So they left Dhaka and came to Seemapuri.

20) Who is Savita?

Ans:- Savita is a young girl of Firozabad. She soaders pieces of glass.

21) Who is in charge of mukash's household?

Ans:- The wife of Mukesh's elder brother is in charge of Mukesh's household.

22) What is Saheb explanation as to why he scrounges for gold in the shape of garbage drums?

Or

Why does/did Saheb not go to school?

Ans:- Saheb explains that as he has nothing else to do, so he scrounges for gold in the heap of garbage drums. Besides, there is no school in his neighbourhood, so he does not go to school.

23) Why is Anees embarrasseg?

Ans:- the author Anees Jung was embarrasseg for making a promise to Saheb glibly. She jokingly made a promise to Saheb to start a school. But Saheb took her promise with great expectation and asked the author about the school.

24) What is the irony in inherent in Saheb full name?

Ans:- Saheb's full name is Saheb-e-Alam. Which means lord of universe but in real life Saheb is a ragpicker this is the irony inherent in Saheb full name.

25) Why is Saheb not wearing footwear?

Or 

Why are most children barefoot?

Or

What explanation does the author offer for the children not wearing footwear?

Ans:- Saheb and a group of boys stay barefoot. Because a perpetual state of poverty compelled them to stay barefoot. The author also explains that it was their tradition to stay barefoot.

26) Where does Saheb work now? How much is Saheb paid in his new job? Does Saheb like his job? Why or why not?

Or

Is Saheb happy working at the tea stall? Or why does working at the tea stall milk she have feel unhappy?

Ans:- Now, Saheb works in a tea stall. He is paid 800 rupees and all his meals but he is not happy working at the tea stall. Because, now he has lost his freedom. He is not his on master.

27) What did the man from ydipi pray for temple as a young?

Ans:- As a young boy he would go to school passed and old temple, where his father was priesed. He would stop at the temple and pray. The goddess for pair of shoes.

28) What is the change seen in the temple the town of ydipi?

Ans:- in the temple at James Watts in that like the son of the priest now many children uniform, shops and shoes. They are we are white and red plastic chair in the back yeard of temple.

29) How does one survive in Seemapuri?

Or

Survival in Seemapuri means ragpicking- explain.

Ans:- In Seemapuri the ragpickers did not have any other income source except ragpicking. Survival Seemapuri means ragpicking. Garbage to them is gold. It is there daily bread and a roof over their heads. Children serounge for gold and rupee in the garbage drums. 

30) Why is Mukesh's dream a mirage?

Ans:- Mukesh's dream loom like a mirage amidst the dust of streets of Firozabad. Because every family in Firozabad is engaged in making bangles. They do not dare to do another works. Because middlemen have forced them to work in bangle industry.

31) What are the two different worlds that anees Jung sees in Firozabad?

Ans:- There are two different worlds in Firozabad that anees Jung has seen. One world is of the family caught in the web of poverty and burdend by the Sigma of caste in which they are born.

                     The another world is of a fishes circle of sahukars, the middlemen , the police man , the keepers of law and the politicians .

32) Why do the children in Firozabad often lose their eyesight even before they come adult? 

Or

Mention the hazards of working in the glass bangle industry.

Ans:- there are hazards of working in the glass bangles industry. Every family in Faridabad is compelled to work in bangle industry. They have to work in dingy Sells in high temperature . They have to work without air and light. So the loae they are eyesight verysoon before there become adults. Beside they go blind with the dust from polishing the glass of bangles.

33) What kinds or colour bangles are made in Firozabad?

Ans:- Different colour bangles are made in Firozabad. They are spirals of bangles - Sunny gold, piddy green, royal blue, pink and purple.

34) How in your opinion can Mukesh realise his dream?

Or

How is Mukesh's attitude to the situation different from that of his fate?

Ans:- In Firozabad, every poor family is compelled to work in the bangle industry. They do not dear to do other works. But Mukesh realises that it is not good to work in the bangle industry. He is attitude is different. Hi insists on being his own master. He wants to learn how to drive a car. He wants to become a motor mechanic. He will learn motor mechanic in a garage. 

35) What makes the city of Firozabad famous? 

Ans:- the city of Firozabad is famous for bangles. Every poor family is engaged to make bangles.

36) What forces conspire to keep the workers in the bangle industry of Firozabad in poverty? 

Ans:- The vicious circle of middlemen, the Sahukars, the policemen, the keepers of law, the bureaucarts and the politicians conspire to keep the workers in the bangles industry of Firozabad in poverty.

37) What could be some of the reason for the migration of the people from village to city? 

Ans: - they are could be many storms that swepts away their fields and homes. Besides they might not have any work or incomesource in the village. So, there might migrate from village to city in search of job and food.

38) What is the significance of bangles in an Indian society?

Ans: - the significance of bangles is in marriage. It symbolizes an Indian women's suhaag , auspiciousness in marriage. The sanetity of bangle is important for Indian society.

39) What is Mukesh's father?

Ans: - At first Mukesh's father was a Tailor. Then he started his work as a Bangle maker in Faizabad.

Also read: Lost spring long questions and answers 

Conclusion

In this blog, we provide all of the important short questions of Lost Spring, which are provided by one of the best teachers. I hope these answers all of your questions; if not, please leave a comment or contact us.


Post a Comment

Previous Post Next Post